Aš sudarau mišinius. Jie skirti terapijai, tam, kad nesirgti. Iš tikro, man artimiau sudaryti mišinį individualiai. Pagal tai, ko trūksta pagal vyraujančią došą, arba kaip subalansuoti mitybą pagal kinų mediciną, - pagal penkių elementų teoriją. Pristatysiu terapiją paskaitos antroje dalyje.
Paroda skirta – augintojui, gamintojui, vartotojui.
Aš pats esu ir augintojas, ir gamintojas ir vartotojas
Nes auginu, nuimu derlių, smulkinu, džiovinu.
MIŠINIAI
Darau mišinius iš savo ir kitų augintojų žaliavos, taip tampu gamintoju. Mišinį sumaišęs privatus asmuo- nors ir iš nusipirktų žaliavų, tr jas sumaišęs – jau tampa gamintoju. Logiška, kaip ir restorane valgį gaminantis virėjas jis GAMINA patiekalą, naują gaminį. Tad, kuomet ant etiketės rašoma kad pipirų, lauro lapų ir apelsinų gamintojas yra Vokietija, arba Lietuva, žinokime, kad jis tiesiog supylė nupirktus prieskonius į pakelius, ir tapo gamintoju.Taip pat ši paroda skirta ir pirkėjui. Mes, gamintojai taipogi ir perkame, kad turėti ką parduoti, ir norime kuo geresnės kokybės už kuo optimalesnę kainą. Norėti pagaminti už kuo mažesnę – rizika sužlugdyti verslą.
Galiausiai paroda skirta vartotojui arba šeimininkėms, kurios yra ir gamintojos – t.y gamina valgį savo namuose arba vakarėliuose
KOKYBĖ
Ne paslaptis, namuose dalis žmonių stengiasi maitintis kuo sveikiau. Kai man kažkada dėl įtempto gyvenimo skaudėdavo galvą, galvos skausmas praeidavo, gaminant sau valgyti, kvėpinant ir ragaujant savo paruoštą maistelį. Šitoj vietoj papasakosiu patirtį apie kirmėlytes. Jos gana greitai atsiranda uogose, sėklose, jas netinkamai laikant, kitaip sakant, prieskoniuose. Per drėgnai, per ilgai, neapšvitinus, nenukenksminus galbūt. Aš nešvitinu, neturiu kuo. Gamintojo sąžinės reikalas, ką daryti su prieskoniais, jei, na, nedaug atsirado, na, užmerkus akis ar primerkus, jų tik truputis matosi, pvz, kandžių priregztų voratinklių. Bet –žinau, kad pridėta kiaušinėlių, o juk to nesimato. Permalus viską, susmulkinus – visai nesimato. Toks galbūt parduodamas pigiausiai – juk pirkėjas žino, kad pigiausiai norisi parduoti trumpiausio galiojimo prieskonius. Tad – atsargiai su pigiausiais. Dėl to maži pardavėjai pranašesni, nes mažos krautuvėlės tas pats pardavėjas- savininkas , jam sąžinė patikrinama mažesniais pinigais, negu didžiulės korporacijo milijonieriui. Ar nenukenčia kokybė, didinant kiekius, ir didinant apyvartą? Tikriausiai. Smulkinama ir dėl patogumo, greitai užbarstei, - ne tik, kad nesimatytų išvaizdos. Tačiau - kaip ir vaistažolėse, taip ir prieskoniuose - lapelio išvaizda yra veidas, t.y fizionomija, rodanti kaip ir pas žmogų – kaip jis augo, ką išgyveno augdamas, rankom ar masinės nuririnkimo priemonėmis jis nupjautas, kaip išlaikė spalvą išdžiovinant, rodo, kaip jis buvo apdirbtas – vytintas, džiovintas ar kepintas Jei tas veidas sutrintas į miltus, nebegalima pasakyti, ar išlaikyta technologija jį auginant, nuimant, perdirbant.
VEIKLIOSIOS MEDŽIAGOS
Taipogi, žinokime, kad toli gražu ne paskutinėj vietoj, išlaikant veikliąsias medžiagas, energiją, ypač aukštesnę ENERGIJĄ,, yra tai, kiek laiko prastovėjo susmulkinta sėkla. Juk grūdas grąžina atgal savo energiją į visatą per valandą po to, kai buvo perskeltas pusiau. O sumalus? Dėl to ir pasimaldavo rugio grūdų tam duonos kepimui, o ne visiems metams. Tas pats ir su sėklomis, kas ir yra prieskoniai – dažnai tai ir yra augalų sėklos. Norint išsaugoti jų aukštesniąją energiją, geriausiai pasimalti ar patrinti girnomis prieš pat valgio gaminimą. Visi gaminiai iš anksto pusiau pagaminti, galima vadinti pusfabrikačiais, fast food. O dabar madinga tampa slow food, t, y lėtas maistas, t,y nuosekliai gaminamas maistas. Nuo tokio maisto nustoja skaudėti galva
Dėl to aš esu ir augintojas, kad galėčiau tą augalą išauginti nuo pradžių, nuo pat rankų panirdinimo į žemę, nuo atsistojimo basomis ankstyvą vasarą į tarpuvagį. Pasiimu viską iš proceso savo sveikatai, o už produktą galiu pilnai atsakyti, kadangi pats jį auginau. Itin svarbu augalo augimo vietovė, kur jis laukinėmis sąlygomis ar sodintas augo. Energetiškai svarbu jam, kokios energetinės žemės linijos kertasi toje vietovėje. Dėl to pirkėjams svarbu pažinti augintoją, kad nuspręstų, pasitiki jie to žmogaus nuojauta, žiniomis, padorumu, vertybėmis. Dėl to ir pranašesni maži ūkiai, kur gali matyti šeimininką, ant kurio veido ir balso tembre įrašyta, kuo jis gyvena. Labai svarbi vietovė, jos energetika. Taip pat – jos ekologija. Anykščiai, jie nuostabūs, Aplink juos – Rubikių ežeras, Šventosios upė, Šimonių giria. Farmaldehidai ir dervos nekrenta, kadangi nėra jokios pramonės. Dirvožemis nenualintas trąšomis ir kultivavimu.
Augalas didžiąją dalį savo jėgų, medžiagų augimui gauna iš saulės, iš kosmoso, iš atmosferos Likusią dalį paima šaknimis iš dirvožemio. Taigi, jis daugiau dvasinis, negu fiziškas. Iki atnešame jį iki burnos, gaila pamesti jo didžiąją nematerialią vertybę. Valgant susikaupus, tyloje, galvojant apie vietovę, sąlygas, kurioje augalas augo, apie žmones, kurie jį skynė, džiovino – tarsi užmigdė (aš vaikams kai pasakoju, kaip reikia kvėpinti vaistažoles, šildant jas, vis sakau, kad augalas tarsi miega žiemos miegu, o mes jį žadinam). Tad tinkamai sudžiovintą, išlaikytą, t.y nenužudytą augalą galima pažadinti, užpilant tinkamos temperatūros vandeniu. Bendra taisyklė temperatūrai, užpilant vaistažoles – jauniems žiedams, kurie neturi lipnių dervų ir jauniems lapeliams – praaušinti vandenį, subrendusiems lapams , šaknims ir stiebams, sėkloms pavirinti 5-15min ar ilgiau. Dar viena siektina sąlyga. Visą augalo vietovės, augintojų, vaizduotės sukurtą paveikslą prisimenam, kai valgom tyloje. Tyla valgant svarbidėl to, kad tuomet valgant pasiimam iš augalo ir tą subtiliąją jo dalį, įsisavinam ne tik grubiąją. Ir tada – jau galioja augalo terapinės savybės. Nes tuomet augalas gydo žmogų kaip visumą - trijų lygmenų – jo kūną, širdį ir sielą. Toks gydymas maistažolėmis ir vaistažolėmis yra ilgalaikis
Maistažolės ir vaistažolės. Jos panašios tuo, kad abejas galima suvalgyti. Įprastas, plačiausiai naudojamas vaistažoles galima smulkinti ir dėti į maistą. Liepžiedžiai, čiobreliai, dilgėlės, ramunėliai, sėmenys yra puikus mikroelementų šaltinis. Anksčiau ir man būdavo toks supratimas, kad prieskoniai tik perkami. Atrodydavo, kad jie būtinai turi pakeisti, papildyti maisto skonį. O dabar prieskonių sąvoka išsiplėtė iki maisto papildų sąvokos. Galima drąsiai naudoti mūsų krašto žoleles, nebūtinai tradiciškai priimtas vadinti prieskoniais – tai agurklę, dedešvą, liepžiedžius, sėmenis – turinčius gleivių, sutepančius gleivinę.
Čiobrelius, raudonėlį, kadagio uogas – turinčius eterinių aliejų, kvepiančius. Turiu pagaminęs mišinių, suderinant įvairius skonius tarpusavyje, kaip siūlo rytų medicina
Kinų medicina. Penki dviejų priešingybių elementai – vanduo, medis, ugnis, dirva ir metalas. Iš šių elementų mes sudaryti, jie randami visi trys žmogaus lygmenyse. Juos atpažįstame maiste pagal charakteringus požymius, t.y skonis, kvapas, spalva. Šiuos atitinka organai ir juos atitinkančios emocijos. Taigi, parenkant prieskonius pagal skonį, spalvą, galima tiesiogiai ar netiesiogiai paveikti tam tikrą organų grupę. Jas galima išmokti ir taikyti gyvenime, parenkant maistą
Ugnies elementas maiste. Jį atpažinti galima iš kartaus skonio. Jo reikia kraujagyslių ir virškinimo sistemai. Kartumynų mums labai reikia, Jie užkuria virškinimo ugnį
Virškinimas ir šalinimas – labai svarbu sveikatai. Tai DIRVOS elementas. Maistas, laikomas šiltai, ima gesti, atsiranda nemalonus kvapas. Ypač ,,neskaniai“ genda įvairi mėsa, kiaušiniai, kitas baltyminis maistas Žvalumo sąvoka – švara, kuomet laiku šalinama, gerai dirba šalinimo organai, neatima energijos apsunkintas virškinimas ir padedama šalinimo organams. Kaip jiems padėti?
Asklepijaus priesakas: „Iš pradžių žodis, paskiau žolė, o paskiausiai – peilis.“
T.y, labjausiai padeda, kai teisingai suprasta tai, ką reikia gydyti savo gyvenime. Natūralūs vaistai – kitas etapas. Sėmenų ir avižų mišinys kiekvieno valgio pradžioj – nuostabu, kadangi sutepa gleivines, apsaugo jas, palengvina kelią šalinimui, sutraukia toksinus. Gelsvos spalvos atspalviai, rusva.Metalas - aštraus skonio prieskoniai. Tai kvėpavimo sistema, plaučiai, sąmoningumas., balta spalva. Vanduo – sūrus. Druska.Juoda spalva. Medis – rūgštus, žalia spalva. Atpažinkime vuraujantį elementą ir tyrinėkime, ko reikia mūsų organizme pusiausvyrai. Sveikatai. Linkiu likti sveikiems